تبدیل سهام شرکت
شماره همراه خود را وارد کنید
تا همکاران ما با شما تماس بگیرند
جهت دریافت مشاوره رایگان ، شماره همراه خود را وارد کنید تا همکاران ما با شما تماس بگیرند
تبدیل سهام شرکت به معنای تغییر نوع سهام به شکلی دیگر است که به منظور تطبیق با شرایط جدید مالی یا تجاری انجام میشود. سهام شرکتها به سه نوع بانام، بینام و ممتاز تقسیم میشود، که هرکدام ویژگیها و مزایای خاص خود را دارند. سهام ممتاز به سهامی گفته میشود که طبق مقررات، مزایای ویژهای برای صاحبان آن در نظر گرفته میشود. برای انجام فرآیند تبدیل سهام، باید اصلاحات لازم در اساسنامه شرکت صورت گیرد و این تغییرات در اداره ثبت شرکتها ثبت شود. در برخی موارد، این تغییرات به دلیل مشکلات مالی ممکن است منجر به انحلال شرکت شود. در نهایت، پس از طی مراحل قانونی، فرآیند تصفیه و ختم شرکت انجام میشود.
برای کسب اطلاعات تخصصی تر در خصوص ثبت شرکت به این صفحه مراجعه کنید.
فهرست مطالب
شرایط صدور سهام شرکت چگونه هست؟
سهام بانام تنها زمانی به یک شرکت تعلق میگیرد که:
- همه سهام شرکت پذیرهنویسی شده باشد.
- حداقل ۳۵ درصد از سهام پرداخت شده باشد.
- سهام بینام زمانی صادر خواهد شد که:
- مبلغ اسمی سهام به طور کامل پرداخت شده باشد.
- صدور سهام بینام پیش از پرداخت مبلغ اسمی ممنوع است.
- در صورتی که فردی پیش از پرداخت مبلغ اسمی سهام برای صدور یا فروش آن اقدام کند:
- مشمول مجازات قانونی خواهد شد.
تبدیل نوع سهام شرکت به چه معناست؟
تبدیل نوع سهام شرکت در واقعیت به تغییر ماهیت سهام شرکت اطلاق میشود. برای انجام این پروسه به عنوان نمونه اگر بخواهید نوع سهام را از سهام بانام به بینام و بالعکس و یا به سهام ممتاز تبدیل کنید باید بر طبق مقررات قانون تجارت صورتجلسهای حاضر کرده و به امضاء مدیران و سهامداران برسانید و در مرحله بعد برای انجام امور ثبت قانونی به اداره ثبت شرکتها ارسال کنید.
انواع سهام شرکت
در شرکتهای سهامی، سهام بهعنوان بخشهایی از سرمایه شرکت تعریف میشود که نشاندهنده میزان مشارکت، تعهدات و منافع صاحبان سهام است. این سهام به سه دسته اصلی تقسیم میشود:
سهام بانام:
سهامی است که به نام شخص مشخصی صادر میشود و اطلاعات مالک آن در دفاتر شرکت ثبت میشود. انتقال این نوع سهام معمولاً نیاز به ثبت رسمی و طی فرآیندهای قانونی دارد. این سهام برای مواقعی که شرکت نیاز به شفافیت در شناسایی سهامداران دارد، گزینه مناسبی است.
سهام بینام:
سهامی که مالک آن در دفاتر شرکت مشخص نیست و انتقال آن بهسادگی با تحویل فیزیکی ورقه سهام انجام میشود. این نوع سهام بیشتر در بازارهای آزاد برای معاملات سریع و بدون محدودیت مورد استفاده قرار میگیرد.
سهام ممتاز:
این نوع سهام دارای مزایای ویژهای است که در اساسنامه شرکت تعریف میشود. مزایا ممکن است شامل اولویت در دریافت سود سهام، حق رأی بیشتر یا دریافت داراییهای شرکت در صورت انحلال باشد. سهام ممتاز معمولاً برای جذب سرمایهگذاران خاص یا تأمین منافع بیشتر برخی از سهامداران ارائه میشود.
شناخت انواع سهام به صاحبان شرکتها و سرمایهگذاران کمک میکند تا تصمیمگیری بهتری درباره ساختار سهامی و نحوه سرمایهگذاری خود داشته باشند. همچنین تغییر نوع سهام یکی از ابزارهای تطبیق با شرایط مالی و تجاری جدید به شمار میآید.
بیشتر بخوانید: نقل و انتقال سهام
انواع تبدیل سهام در شرکتهای سهامی
- از نوع بانام به بینام
- از نوع بینام به بانام
- تبدیل سهام شرکت از نوع عادی به شکل سهام ممتاز
تبدیل سهام از نوع بانام به سهام بینام موجب میشود سهامداران اصلی مشخص شده و در ضمن شخص از امتیاز دارایی سهام بهرهمند شود. برخی مواقع هم با هدف جذب سرمایه و یا افزایش اعتبار و قدرت شرکت، اشخاصی با لابیگری از مسیرهای میانبر به سهامداران شرکت میپیوندند و به دلیل میزان نفوذ و موقعیت مالیشان سهام ممتاز شرکت را به نام خود ثبت میکنند.با این اوصاف تبدیل سهام عادی شرکت به نوع ممتاز هم یکی از شیوههای تبدیل نوع سهام است. فرایند تبدیل سهام شرکت مطابق با مقررات اساسنامه شرکت و بنابر تصمیم مجمع عمومی فوقالعاده انجام میشود.
بیشتر بخوانید : ثبت شعبه شرکت
تبدیل سهام بینام به سهام بانام چطور انجام می شود؟
در گذشته امور مربوط به تبدیل سهام شرکت به دلیل سهولت امور مالیاتی و نقل و انتقالات سهام بهراحتی و به تعدد انجام میشد، اما مدتها بعد به دلیل فرار مالیاتی سهامداران در نقل و انتقالات سهام بانام به بینام و بالعکس، لایحه اصلاحی در قانون تجارت شکل گرفت. برای تبدیل سهام بینام به سهام بانام باید مراحل کار در روزنامه کثیرالانتشاری که آگهیهای شرکت در آن به چاپ میرسد طی ۳ نوبت و هر بار به فاصله ۵ روز چاپ شود. در این شرایط تا ۶ ماه از زمان انتشار اولین آگهی آگهی، به سهامداران مهلت داده میشود که برای تبدیل سهام خود به شرکت مراجعه کنند. ( فرصت مشخصشده از زمان انتشار اولین آگهی نباید کمتر از ۶ ماه باشد) در این آگهی باید حتما لحاظ شود که پس از پایان انقضای مهلت مشخصشده همه سهام بینام به حساب میآید.
باطل شدن سهام بینام
درصورتیکه سهام بینام در مهلت زمانی مشخصشده در ماده ۴۴ لایحه اصلاحی قانون تجارت برای تبدیل به سهام بانام به محل اصلی شرکت تحویل داده نشود باطل محسوب میشود و به همان تعداد سهام بانام صادر میشود. درصورتیکه سهام شرکت در بورس اوراق بهادار قابلقبول باشد از روش بورس و در غیر این صورت به شیوه حراج به فروش میرسد. آگهی حراج میبایست حداکثر تا ۱ ماه پس از رسیدن انقضای ۶ ماه و در یک نوبت در روزنامه کثیرالانتشار شرکت به چاپ برسد.
برای مشاهده قوانین مربوط به تغییراعضای هیئتمدیره این مقاله را مطالعه کنید.
info@arshinhami.com
تمامی حقوق این وبسایت برای تیم عرشین حامی محفوظ میباشد.
2 Comments
سهام ممتاز دقیقاً چه امتیازاتی داره و آیا فقط بعضی از سهامداران میتونن این نوع سهام رو داشته باشن؟
سهام ممتاز به سهامی گفته میشود که به دارندگان آن امتیازاتی چون اولویت در دریافت سود، اولویت در بازپرداخت سرمایه در صورت انحلال شرکت و در برخی موارد حق رأی بیشتر یا محدود را میدهد. این نوع سهام معمولاً به برخی از سهامداران خاص مانند موسسان، سرمایهگذاران بزرگ یا کسانی که کمکهای ویژه به شرکت کردهاند، اختصاص مییابد. امتیازات سهام ممتاز بسته به اساسنامه شرکت میتواند متنوع باشد.