رتبهبندی شرکتهای مشاور
خدمات دیگر عرشین حامی :
جهت دریافت مشاوره رایگان
شماره همراه خود را وارد کنید
تا همکاران ما با شما تماس بگیرند
جهت دریافت مشاوره رایگان ، شماره همراه خود را وارد کنید تا همکاران ما با شما تماس بگیرند
اخذ گرید مشاوران یا رتبه مشاوران مدرکی است که براساس مقررات آئین نامه به منظور اعلام صلاحیت مشاور از سوی سازمان برای ارائه خدمات مشاور صادر می شود. شرکتهای مشاور از ۱ تا ۳ رتبه اخذ می کنند که ۳ پایین ترین و ۱ بالاترین رتبه است. برای رتبه بندی شرکت های مشاور، علاوه بر نیروی فنی و مهندسی، امکانات فنی و نرم افزاری آن شرکت ها نیز مورد ارزیابی قرار می گیرد. سازمان مدریت و برنامه ریزی، گرید مشاوران را در پایه های “سه”، “دو” و “یک” در هر تخصص و همچنین پایه نهایی در گروه ها ی تخصصی، تعیین صلاحیت می نماید. هر مشاور می تواند با معرفی افراد واجد شرایط بر اساس ضوابط در تمامی تخصص ها و گروه های تخصصی و با تکرار تخصص احراز صلاحیت نماید.
به یاد داشته باشید که اخذ رتبه مشاور نیز مانند ثبت شرکت اهمیت دارد و باید در اسرع وقت انجام شود. با توجه به ضرورت و اهمیت اخذ رتبه مهندسین مشاور، در این نوشته تصمیم داریم تا شرایط و مراحل این فرایند را به طور کامل توضیح دهیم. بنابراین در صورتی که شما نیز در فکر انجام رتبه بندی شرکت هستید، پیشنهاد می کنیم این نوشته را تا انتها مطالعه نمایید.
انواع رتبه بندی شرکت های مشاور چیست ؟
شرکتهای مشاور براساس حوزه فعالیت و تخصص خود به دستههای زیر رتبهبندی میشوند:
- گروه شهرسازی و معماری
- گروه راه و ترابری
- گروه مهندسی آب
- گروه مطالعات کشاورزان
- گروه انرژی
- گروه پست و مخابرات
- گروه صنعت
- گروه معدن
- گروه نفت و گاز
- گروه تخصص های مشترک
عوامل موثر بر تشخیص صلاحیت
رتبه بندی شرکت مشاور به کارفرمایان و صاحبان پروژه کمک می کند تا بتوانند به راحتی سطح کیفی و کمی شرکت های مختلف را با هم مقایسه کنند. به همین دلیل نیز شرکت ها برای اخذ رتبه مهندسین مشاور تلاش می کنند تا کیفیت خدمات خود را به سطح بالایی برسانند و به این ترتیب رقابت سالمی بین شرکت های مشاوره ایجاد خواهد شد.
عوامل موثر بر تشخیص صلاحیت برای پایه سه به شرح زیر می باشد:
الف) نیروی انسانی متخصص طبق آیین نامه مشاوران (هر تخصص ۳ نفر کارشناس با سابقه واجد شرایط)
ب) ساختار مدیریتی
پ) امکانات پشتیبانی
عوامل موثر بر تشخیص صلاحیت برای پایه یک و دو به شرح زیر می باشد:
الف) نیروی انسانی متخصص (طبق آیین نامه مشاوران)
ب) کارهای انجام شده (تجربه کاری شرکت)
پ) ساختار مدیریتی
ت) امکانات پشتیبانی
شرکتهای متقاضی پایه یک حسب مورد بایستی علاوه بر کسب امتیاز تجربه کاری مورد نیاز، حداقل یک پروژه شاخص در زمینه طراحی پایه و یا تفصیلی داشته باشند.
درصورت پائین تر بودن مبلغ پروژه معرفی شده، ملاک عمل تشخیص فنی امور نظام اجرایی طرحها خواهد بود.
به طور کلی می توانیم بگوییم که شرایط اخذ رتبه مشاور شامل بالا بودن سطح کیفیت و کمیت توانایی ها و خدمات انجام شده، میزان رضایت مشتریان، قدرت فنی و توانایی مالی شرکت می شود. شرکت های مشاوره برای اخذ رتبه 1 مشاور که تأثیر بسیار زیادی در افزایش شانس گرفتن پروژه های اجرایی و عمرانی دارد باید این فاکتورها را تقویت کرده و یا از خدمات خرید و فروش شرکت رتبه دار استفاده کنند.
مدارک لازم برای اخذ رتبه مشاور چیست ؟
برای اخذ رتبه مشاور، شرکتها باید مدارک زیر را ارائه دهند:
دستهبندی | مدارک موردنیاز |
---|---|
مدارک شناسایی و ثبت شرکت | اساسنامه شرکت روزنامه رسمی تأسیس و تغییرات گواهی ثبت شرکت |
مدارک نیروی انسانی | رزومه و سوابق کاری کارکنان کلیدی مدارک تحصیلی و حرفهای نیروهای متخصص لیست بیمه تأمین اجتماعی کارکنان |
مدارک مالی | اظهارنامه مالیاتی ترازنامه و گزارش حسابرسی سالهای اخیر گواهی ارزش افزوده |
سوابق و پروژهها | قراردادهای مرتبط با پروژههای انجامشده مستندات تأیید پروژهها از کارفرمایان گزارش عملکرد پروژهها |
گواهینامهها و مجوزها | گواهینامههای حرفهای مرتبط مجوزهای فعالیت در حوزههای موردنظر |
رتبه بندی شرکت های مهندسین مشاور
جهت اطلاع از نحوه اخذ رتبه مشاور ابتدا بایستی بدانید که منظور از رتبهبندی یا گرید، تایید صلاحیت شخصیتهای حقیقی یا حقوقی با توجه به یک سری استاندارد معین است که میتواند ضامن شایستگی شخص دارنده رتبه باشد. رتبهبندی شرکتها در بخشهای اخذ رتبه مهندسین مشاور، اخذ رتبه پیمانکار، اخذ رتبه انفورماتیک، رتبهبندی شرکتهای EPC و رتبهبندی انبوهسازان انجام میگیرد که در این نوشتار به اخذ رتبه مشاور میپردازیم.
رتبه مشاور چیست ؟
شرکت های مشاور به نوعی واسطه بین کار فرما و شرکت پیمانکار می باشند و همان طور که برای شرکت های پیمانکار، اخذ رتبه پیمانکاری اهمیت دارد، این شرکت ها نیز باید اقدام به اخذ رتبه مشاور کنند. از جمله فعالیت های شرکت های مشاور می توانیم به پشتیبانی صفر تا صد عملیات پروژه، ارائه مشاوره از طراحی تا پیاده سازی و اجرای طرح، نظارت بر انجام پروژه و غیره اشاره کنیم. اخذ رتبه 1 مشاور نشان دهنده برتری شرکت نسبت به شرکت های مشاوره دیگر در انجام تمامی این امور است.
اخذ رتبه مشاور، معیاری برای نمایش توان و صلاحیت مشاورین جهت انجام مطالعات، طراحی و نظارت بر اجرای امور مختلف است. در واقع اخذ گرید یا رتبه مشاوران نشان میدهد که شخص دارنده گرید دارای صلاحیت لازم برای ارائه خدمات مشاورهای است. سیستم اخذ رتبه مهندسین مشاور با توجه به توان فنی مهندسی و امکانات فنی و نرم افزاری مشاوران متقاضی، رتبه ای بین ۱ تا ۳ به آنها اختصاص میدهد. گرید ۱ معرف بهترین رتبه و گرید ۳ بیانگر پایین ترین رتبه ممکن است.
انجام امور مربوط به اخذ رتبه مشاور اعم از صدور گرید، تمدید و ارتقای آن بر عهده معاونت نظارت راهبردی ریاست جمهوری است که از طریق سامانه الکترونیکی ساجات انجام میگیرد. اخذ رتبه مشاور در رشتههای معماری و شهرسازی، راه و ترابری، پست و مخابرات، مهندسی آب، مطالعات کشاورزی، نفت و گاز، انرژی، صنعت، معدن و گروه تخصصهای مشترک صورت میگیرد.
رتبه بندی شرکت مشاور به کارفرمایان نشان می دهد که این شرکت شرایط اخذ رتبه مشاور را داشته است و کمک می کند تا صاحبان پروژه به توانایی های مالی و تخصصی شرکت اعتماد کنند. همان طور که شرکت های پیمانکاری با دریافت گواهینامه صلاحیت پیمانکاری می توانند توجه صاحبان پروژه ها را جلب کنند، شرکت مشاوره نیز با اخذ رتبه مشاوران می تواند توجه سرمایه گذاران و صاحبان پروژه ها و مناقصه های بزرگ را به خود جلب کند و به این ترتیب در بازار رقابتی موجود به موفقیت برسد.
مزایای اخذ رتبه مشاور چیست ؟
رتبه بندی برای هر شرکتی مزایای فراوانی دارد و میتواند معرف اعتبار یک شرکت باشد. شرکتهایی که رتبه بهتری نسبت به سایر شرکتها دارند در جذب مشتری موفقتر خواهند بود زیرا رتبه یا گرید خوب آنها بیانگر توانایی آنهاست. مزایای اخذ رتبه مشاور :
دسترسی به پروژههای بزرگ دولتی و خصوصی: با اخذ رتبه مشاور، شرکت مجاز به مشارکت در پروژههای بزرگ و مهم دولتی و خصوصی میشود که این موضوع میتواند باعث افزایش درآمد و گسترش فعالیتهای شرکت شود.
افزایش اعتبار شرکت: داشتن رتبه مشاور به معنای تأیید صلاحیت و توانمندی شرکت در ارائه خدمات مشاورهای است که باعث افزایش اعتبار و اعتماد مشتریان به شرکت میشود.
بهرهمندی از فرصتهای همکاری با نهادها و شرکتهای معتبر: رتبه مشاور شرکت را واجد شرایط همکاری با نهادها، شرکتهای بزرگ، و پیمانکاران معتبر میسازد که این همکاریها میتواند باعث تقویت شبکه ارتباطات تجاری شرکت شود.
تحصیل پروژههای با ارزشی بالا: با اخذ رتبه مشاور، شرکت قادر به دریافت پروژههایی با ارزش مالی بالا و پیچیدگی بیشتر میشود که معمولاً تنها از طریق داشتن رتبه امکانپذیر است.
امکان شرکت در مناقصات و مزایدات دولتی: رتبه مشاور امکان شرکت در مناقصات دولتی و خصوصی را فراهم میآورد که میتواند به دستیابی به پروژههای بزرگ و طولانی مدت منجر شود.
اخذ رتبه مشاور به شرکتها مزایای مهمی را در حوزههای مختلف اقتصادی و مهندسی ارائه میدهد که میتواند به رشد و توسعه آنها کمک کند.
فواید اخذ رتبه مشاور چیست ؟
- اخذ رتبه مهندسین مشاور، نمایی کلی از اوضاع شرکتهای مشابه ارائه میدهد.
- اخذ رتبه برای شرکت در مناقصات دولتی الزامی است.
- سرمایهگذاران با توجه به رتبه شرکتها میتوانند بهترین گزینه ممکن را برای اجرای پروژههای خود انتخاب کنند.
- تسهیل اخذ وام و اعتبارات از بانکها و موسسات مالی
با توجه به مزایای رتبه بندی شرکت مشاور، شرکت های مشاور باید در اسرع وقت برای اخذ رتبه مشاور اقدام کنند و برای دستیابی به رتبه بهتر باید سطح کیفی و کمی پروژه های خود را افزایش دهند، قدرت مالی و فنی خود را گسترش دهند و در کسب رضایت مشتری و کارفرما تلاش کنند. همان طور که در شرکت های پیمانکاری دریافت گواهینامه صلاحیت ایمنی (hse) یکی از شروط لازم برای گرفتن پروژه است در شرکت های مشاوره ای نیز برای دریافت پروژه باید شرایط اخذ رتبه مهندسین مشاور را در بالاترین سطح ایجاد کنید.
شرایط گرفتن رتبه مشاور چیست ؟
عوامل متعددی در به دست آوردن برترین رتبه مشاوره نقش دارند. برای اینکه بتوانید نتیجه رتبه بندی بهتری دریافت کنید باید از لحاظ تجربی، تحصیلی و پژوهشی رزومه خوبی برای خود جمعآوری کرده باشید. معدل تحصیلی بالا، گذراندن دورههای آموزشی مربوطه، سابقه کاری مرتبط، داشتن مقالات علمی داخلی و خارجی، شرکت در همایشها و سمینارهای داخلی و خارجی، کسب رتبه المپیاد، سوابق مدیریتی از عوامل تاثیرگذار در رتبهبندی مشاور حقیقی و حقوقی میباشند.
درصورتی که شرکت خواهان اخذ رتبه مهندسین مشاور در پایههای یک و دو را باشند میبایست دارای تجربه کاری با حداقل میزان ریالی مشخصی بوده که این مبلغ در تخصصهای مختلف، میتواند متفاوت باشد. در پایههای یک علاوه بر این شرکت نیازمند داشتن حداقل یک پروژه شاخص با محوریت تخصص مورد تقاضا با موضوع طراحی با حداقل مبلغی مشخص باشد. مواردی که ذکر گردید تنها بخشی از شرایط لازم جهت اخذ رتبه مشاوران میباشد.
شرایط اخذ رتبه ۳ مشاور
شرایط اخذ رتبه 3 مشاور نسبت به رتبه دو و رتبه یک ساده تر است و شرکت های تازه تأسیس می توانند در ابتدای کار برای اخذ این رتبه اقدام نمایند و به تدریج و با انجام پروژه های بیشتر و افزایش توان مالی، فنی و تخصصی خود شرایط را برای اخذ رتبه 1 مشاور ایجاد کنند.
شرکتهای مهندسین مشاور در صورت تقاضای رتبه ۳، نیازی به داشتن تجربه کاری ندارند (به استثنا تخصص مقاوم سازی که نیازمند حداقل یک تجربه کاری میباشد). لیکن بر اساس تخصص مورد نظر، سه نفر با مدرک حداقل کارشناسی و منطبق با جدول رشتههای مورد قبول هر تخصص مندرج در آیین نامه صلاحیت مهندسین مشاور از شروط اصلی اخذ رتبه در این پایه میباشد. لازم به ذکر است میزان سوابق کاری این افراد بر اساس نوع تخصص مورد تقاضا، متفاوت میباشد.
شرایط اخذ رتبه ۲ مشاور
تعداد مهندسین در این پایه نیز بر اساس تخصص مورد تقاضا تعیین میشود، با این حال بصورت کلی حداقل ۳ و حداکثر ۵ نفر با حداقل مدرک کارشناسی و منطبق با جدول آیین نامه مورد نیاز خواهد بود. سوابق کاری این افراد نیز همچون تعداد آنها بر اساس تخصص مورد تقاضا و همچنین تحصیلات تکمیلی افراد در صورت وجود) متغیر میباشد لیکن داشتن حداقل ۳ سال سابقه مفید و مرتبط الزامی میباشد.
داشتن تجربه کاری از دیگر شروط اخذ رتبه ۲ مهندسین مشاور میباشد. حداقل میزان تجربه کاری برای تخصصهای مختلف، متغیر میباشد. لازم بذکر است قراردادهای مشاورهای جهت امتیازدهی میبایست تعدیل شوند به این معنی که بر اساس ماهیت و نوع کار و همچنین زمان شروع و پایان کار، یک سری ضرایب کاهشی و افزایشی در مبالغ قراردادها اعمال میشود. بصورت کلی میتوان گفت جهت اخذ رتبه ۲ مشاور داشتن حداقل ۸٫۱۰۰ و حداکثر ۲٫۱۰۰ میلیون ریال تجربه کاری الزامی میباشد. (بعد از تعدیل)
شرایط اخذ رتبه ۱ مشاور
از آن جایی که رتبه یک مشاور بهترین رتبه می باشد و نشان دهنده سطح بالای کیفیت خدمات و توانایی های شرکت در زمینه های مختلف است شرایط اخذ این رتبه نسبت به شرایط اخذ رتبه 3 مشاور و رتبه دو مشاور سخت تر است.
در صورت تقاضای رتبه ۱ مشاور، شرکت متقاضی میبایست در پرسنل امتیازآور خود ۳ تا ۷ نفر (بر اساس تخصص درخواستی، متغیر میباشد.) کارشناس با مدرک تحصیلی زمینه داشته باشد. علاوه بر این داشتن تجربه کاری مرتبط در 20 سال اخیر به میزان حداقل ۱۶٫۱۰۰ و حدکاثر ۳۶٫۱۰۰ میلیون ریال الزامی میباشد. (بعد از تعدیل)
از دیگر شرایط اخذ رتبه مهندسین مشاور در پایه ۱ میتوان به داشتن پروژه شاخص اشاره کرد. این پروژه میبایست دارای حداقل میزان مشخصی باشد، (متغیر برای تخصصهای مختلف) و همچنین الزما در زمینه طراحی باشد.
شرایط کلی اخذ رتبه مشاور
- شرکت ثبت شده با موضوع فعالیت مرتبط
- اخذ کد اقتصادی و کد کارگاهی
- دارای مهندسین امتیازآور تمام وقت
- داشتن تجربه کاری ( پایههای ۱ و ۲)
- دارای پروژه شاخص با محوریت طراحی (پایه ۱)
- اعضای هیات مدیره با مدرک تحصیلی حداقل کارشناسی و مرتبط با آن باشند.
- ساختار مدیریتی و امکانات پشتیبانی
شرایط عمومی برای رتبه بندی متقاضیان حقیقی
شخصیتهای حقیقی مجاز به اخذ رتبه مهندسین مشاور فنی باید تبعه جمهوری اسلامی ایران و عضو سازمان استان باشند. اشتغال در شرکتهای پیمانکاری، سوپیشینه کیفری یا داشتن محکومیت و محرومیت از انجام مشاوره فنی منجر به رد صلاحیت شخص حقیقی میشوند. متقاضیان آقا ملزم به ارائه کارت پایان خدمت یا معافیت دائمی از خدمت هستند.
شرایط عمومی برای رتبه بندی متقاضیان حقوقی
شخصیتهای حقوقی ملزم به ثبت قانونی در اداره ثبت شرکتها هستند. محرومیت یا ممنوعیت شرکت از پرداختن به مشاوره فنی یا عضویت یک یا چند نفر از اعضای شرکت در سازمان استان و یا در شرکتهای پیمانکاری منجر به رد صلاحیت اشخاص حقوقی میشوند. هیچیک از مدیران شرکت نباید همزمان کارمند دولت نیز باشند. همچنین شرکت باید طبق آیین نامههای اخذ رتبه مشاور دارای شرایط و امتیازات لازم باشد.
فاکتورهای امتیازآور متقاضیان جهت اخذ گرید مشاور
متقاضیان حقیقی و حقوقی در کنار احراز شرایط عمومی لازم میتوانند با ارائه یک سری مدرک به افزایش امتیاز خود کمک کنند تا در نهایت رتبه بهتری کسب نمایند. فاکتورهایی از قبیل مقطع تحصیلی، تجربه کاری مفید، شرکت در آزمون ادواری، معدل، دورههای آموزشی، رتبه در آزمونهای ورودی کارشناسی ارشد و دکتری و المپیادهای علمی، سایر قراردادهای منعقد شده در زمینه موردنظر، مقالات و تالیفات، شرکت در همایشهای مرتبط و… منجر به بهبود رتبه مشاوران حقیقی میشود.
مشاوران حقوقی نیز جهت ارتقای رتبه مشاور خود میتوانند علاوه بر احراز شرایط عمومی مذکور به ارائه مدارک مربوط به مقطع تحصیلی و سوابق کاری مدیران و افراد امتیازآور، قراردادهای منعقد شده در زمینه موردنظر و سایر مشخصات و تجهیزات شرکت از جمله مساحت دفتر شرکت، تعداد رایانهها، چاپگرها، تجهیزات فنی و… مبادرت کنند.
اعضای کار گروه فنی تشخیص صلاحیت مشاوران
همانطور که گفتیم مرجع تایید صلاحیت مشاوران برای اخذ رتبه مشاور، معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری است. این مرجع برای تایید صلاحیت متقاضی اخذ رتبه مهندسین مشاور، یک گروه فنی تشکیل میدهد. اعضای این کار گروه فنی عبارتند از:
- مدیر واحد امور مشاوران و پیمانکاران سازمان معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی به عنوان رئیس کارگروه فنی تشخیص صلاحیت
- یک کارشناس خبره در رشته موردنظر که توسط معاونت فنی سازمان انتخاب میشود.
- یک کارشناس خبره دیگر در حوزه موردنظر که توسط صنف مربوطه انتخاب میشود.
- نماینده سازمان اجرایی مربوطه
- نماینده دفتر بخشی سازمان معاونت
سوالات متداول :
آیا شرکتها به کمک مشاور برای اخذ رتبه نیاز دارند؟
- کمک مشاوران میتواند فرآیند اخذ رتبه مشاور را تسهیل کند. مشاوران با آگاهی از روند ارزیابی و مدارک مورد نیاز، میتوانند به شرکتها کمک کنند تا مدارک خود را به شکل صحیح و کامل ارائه دهند.
چه نوع پروژههایی برای شرکتهای دارای رتبه مشاور معتبر است؟
- هر رتبه مشاور قابلیت شرکت در پروژههای متفاوتی را دارد. رتبههای بالاتر اجازه شرکت در پروژههای بزرگتر و با پیچیدگی بیشتر را میدهند. شرکتها با داشتن رتبه بالاتر میتوانند در پروژههای دولتی و خصوصی با ارزش مالی بالا و مدت زمان طولانیتر شرکت کنند.
آیا شرکتهای تازه تأسیس نیز میتوانند رتبه مشاور دریافت کنند؟
- بله، اما برای اخذ رتبه باید مدارک و سوابق کافی از نیروی انسانی و پروژههای مشابه را ارائه دهند. برای شرکتهای تازه تأسیس، رتبه پایینتر مانند رتبه 4 ممکن است دریافت شود تا قابلیتهایشان مورد ارزیابی قرار گیرد.
مدارک حسابرسی مالی چه نقشی در اخذ رتبه مشاور دارند؟
- مدارک حسابرسی مالی نشاندهنده وضعیت مالی و توانایی شرکت در مدیریت منابع مالی است. این مدارک برای ارزیابی صلاحیت مالی شرکت و تأثیرگذاری بر رتبه مشاور بسیار مهم هستند. هر چه وضعیت مالی شرکت بهتری داشته باشد، رتبه بالاتری میتواند دریافت کند.