ArshinHami

تصویب و اصلاح اساسنامه

تصویب و اصلاح اساسنامه

خدمات دیگر عرشین حامی :

ثبت تغییرات
اطلاعات بیشتر
رتبه‌بندی شرکت
اطلاعات بیشتر
تامین مهندس
اطلاعات بیشتر
خرید و فروش شرکت رتبه دار
اطلاعات بیشتر
Previous slide
Next slide

جهت دریافت مشاوره رایگان
شماره همراه خود را وارد کنید
تا همکاران ما با شما تماس بگیرند

جهت دریافت مشاوره رایگان ، شماره همراه خود را وارد کنید تا همکاران ما با شما تماس بگیرند

تصویب و اصلاح اساسنامه

همانند خیلی از تصمیم‌گیری‌های اساسی که بر عهده مجمع عمومی فوق‌العاده است،تصویب و اصلاح اساسنامه شرکت هم باید در این روند به نتیجه برسد. اساسنامه درحقیقت به مجموعه‌ای از قوانین و مقررات حاکم بر فعالیت‌ها و روابط سهام‌داران، مدیران و شرکا، بازرسان شرکت گفته می‌شود و این اساسنامه باید برمبنای قوانین موجود در قانون تجارت تنظیم‌ شده باشد. پس ‌از تعیین این قوانین و طی تشریفات و تصویب در مجمع عمومی مؤسس، تمام اعضا و صاحبان سهام باید به مفاد آن عمل کنند. اساسنامه شرکت که به‌  عبارتی همان قانون اساسی شرکت محسوب می‌شود شالوده‌ای برای فعالیت‌های شرکت خواهد بود. در نتیجه مطالب قانونی آن ملاک عملی برای مسئولان و مدیران قرار می‌گیرد. هر چقدر مفاد مشخص‌شده در اساسنامه دقیق‌تر باشد، حدود اختیارات و وظایف مدیران، بازرسان، مجمع عمومی و به ‌طور کلی مدیریت و اداره شرکت مشخص‌تر خواهد بود. با توجه به این‌که علی رغم تعیین این قوانی پیش‌بینی خیلی از نکات در اساسنامه ممکن نیست، در پایان همه اساس‌نامه‌ها ماده‌ای مشخص می‌شود که بیان می‌کند هر آنچه که در اساسنامه مشخص شده تابع قوانین قانون تجارت خواهد بود.

چرا تصویب و اصلاح اساسنامه امری ضروری است؟

شرکت‌های تجاری معمولاً تا مدت‌های طولانی فعالیت دارند در طول فعالیت شرکت شرایط و اوضاع موجود در آن به ‌طور پیوسته دست‌خوش تغییر می‌شود. از یک‌سو خیلی از موارد اساسنامه مطابق با قانون تجارت تنظیم می‌شود و درصورتی‌که قانون تغییر کند مفاد اساسنامه هم باید اصلاح شود. از سوی دیگر حتی اگر قوانین اصلی تغییر نکند برای این‌که شرکت با تحولات اقتصادی و خارجی همسو باشد، باید در چارچوب حقوقی اولیه‌ای در زمینه پیگیری فعالیت‌های اقتصادی و تجاری‌اش به طور دوره ای تغییراتی ایجاد کند و این امر تنها با تغییر در شاکله اساسنامه ممکن می‌شود.

تصویب و اصلاح اساسنامه در وظایف مجمع عمومی فوق‌العاده شرکت است که به ‌جز موارد معدودی تقریباً در تمام مواد اساسنامه دخل‌وتصرف دارد.

برای اطلاعات بیشتر درباره‌ی
تصویب و اصلاح اساسنامه
با کارشناسان ما تماس بگیرید

دامنه اختیارات مجمع عمومی در اصلاح اساسنامه

با توجه به نظریه قراردادی بودن شرکت، اساسنامه‌ای که در شرکت تصویب‌شده به‌خصوص در شرکت‌های سهامی خاص که همه اعضا و سهام‌داران شرکت آن را امضا کرده اند، این اساسنامه تغییرپذیر نخواهد بود. تنها در صورتی‌ که همه سهام‌داران توافق نظر داشته باشند این امر ممکن می‌شود.

با این توصیف قانون‌گذار برای تطابق شرایط شرکت با واقعیت اقتصادی جامعه شرایطی را برای تغییر اساسنامه با چشم‌پوشی از قراردادی بودن شرکت در نظر گرفته‌ است.

از این‌رو تصویب و اصلاح اساسنامه در قالب مجمع عمومی با تصمیم اکثریت شرکا فراهم ‌شده است. درضمن برای این‌که حقوق سهام‌داران به‌طور کامل صیانت شود دخالت مجمع فوق‌العاده برای اجرای این امر ضروری اعلام ‌شده است.

همچنان که برای تشکیل مجمع و تصمیم‌گیری در آن رسیدن به اکثریت و  حدنصاب بیشتری نیاز است. مجمع عمومی فوق‌العاده در حیطه اختیارات خود حق دارد تمام مفاد اساسنامه را تغییر دهد و این حدود صلاحیت مجمع را نمی‌توان محدود کرد.

بنابراین هر گونه تغییر در موارد اساسنامه منحصراً در حیطه اختیارات مجمع عمومی فوق‌العاده است و مجمع در این زمینه نمی‌تواند اختیارات خود را به نهادهایی مانند شرکت و هیات مدیره واگذار کند. به ‌استثنای موضوع تغییر سرمایه شرکت که با وجود قرار داشتن در حیطه تغییرات اساسنامه، اما مجمع عمومی می‌تواند اجرایی کردن آن را به هیئت‌مدیره واگذار کند.

محدودیت در تغییرات اساسنامه

با اینکه مجمع عمومی در زمینه تصویب و اصلاح اساسنامه شرکت اختیار مطلق دارد اما این مورد اختیارات نمی‌تواند تا آن‌جا پیش رود که به حقوق شخصی سهام‌داران لطمه‌ای وارد کند. به ‌عنوان نمونه این امکان وجود ندارد که به بهانه کاهش سرمایه شرکت تصمیم به استرداد مبلغ بعضی سهام بگیرد. این امر به معنای خارج کردن شریک از شرکت و ممنوع است.

البته تشخیص در مورد این‌که کدام تصمیمات مجمع عمومی برای حقوق شرکا آسیب وارد می‌کند کار راحتی نیست. در این ‌مورد دادگاه باید بر اساس شرایط و اوضاع موجود در هر پرونده تصمیمات اتخاذ شده مجمع را بررسی کند. قانونگذار در دو مورد ایجاد تغییرات در اساسنامه را محدود و ممنوع اعلام کرده است و در این موارد مجمع عمومی نمی تواند تصمیم گیری کند: تغییر تابعیت شرکت و افزایش میزان تعهدات سهامداران. به عبارتی هیچ مجمع عمومی این اجازه را ندارد که بر تعهدات سهامداران چیزی اضافه کند. برای نمونه مجمع برگزار  شده اخیر نمی تواند سهامداران را به پرداخت مبالغی بیش از آنچه تعهد داشته اند اجبار نماید.